Mr. Van Hasseltlaan 27

Voorheen: "Villa Gerardina" en "Villa Crijocora"
Bouwjaar: 1887
Architect/aannemer: ?
Status: Rijksmonument


Deze villa is een van de eerste huizen die gebouwd werden op de bouwgrond van het landgoed Marialust. Hij werd gebouwd in 1887 in opdracht van de NV De Olster Steenfabrieken. In 1890 werd de villa bewoond door de uit Rotterdam afkomstige zakenman Willem Andries Francis Zack (1859-1900) en zijn vrouw Hendrika Wilhelmina Gerardina Dusault (1857-1900). In een oude krant lazen we dat het huis toen "Villa Gerardina" heette. In 1891 lieten ze een huis aan de Canadalaan 17 bouwen die voor verhuur bestemd was. Hun beider namen staan daar nog op de eerste steen te lezen. Na een zakelijk debacel heeft W.A.F. Zack een einde aan hun beide levens gemaakt.

Vervolgens werd de villa verkocht aan Hermanus Schreuder die er niet zelf ging wonen maar de villa verhuurde aan de dames Schüller die er pension Crijocora dreven. De dames heetten Cristina, Johanna, Cornelia en Aletta; vandaar de naam op de villa. In 1915 verkocht Schreuder de villa Crijocora weer.

Vanaf 1916 woonden er de gepensioneerde Kapitein ter Zee, Jacobus Marinus Wilhelmus Kuijl (1859-1929) met zijn vrouw Constance Susanna Cornelie Röell (1865-?). Een latere bewoner was de chirurg M.C.J. Pilaar.

Achter in de tuin van de villa staat een folly (kinderspeelhuisje), dat in 1898 is gemaakt door Apeldoornse bouwvakkers naar een ontwerp van de gemeentearchitect De Zeeuw ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina. Het is gebruikt in de feestelijke optocht op 1 oktober 1898 en daarna aangeboden aan de kinderen van burgemeester Tutein Nolthenius. Het huisje is prachtig gerestaureerd. Niet alleen het huis maar ook deze folly is een rijksmonument.