Mr. Van Hasseltlaan 27

Voorheen: "Villa Gerardina" en "Villa Crijocora"
Bouwjaar: 1887
Architect/aannemer: ?
Status: Rijksmonument


Deze villa is een van de eerste huizen die gebouwd werden op de bouwgrond van het landgoed Marialust. Het werd gebouwd in 1887 in opdracht van de NV De Olster Steenfabrieken.

In de monumentenomschrijving staat het volgende: Het pand heeft een drietal namen gehad, die over elkaar heen geschilderd zijn op de voorgevel onder de vensters van de verdieping en nog maar gedeeltelijk leesbaar zijn. De eerste naam is 'BRA..TE ...E', de tweede naam is 'VILLA GERARDINA' en de derde en laatste naam is 'CRIJOCORA'. Er is een villanaam “Bradgate Cottage” gevonden van een zekere mevrouw van den Arend, zij woonde in de Van Hasseltlaan maar ik kan haar vooralsnog niet aan dit pand linken…

In 1890 werd de villa bewoond door de uit Rotterdam afkomstige zakenman Willem Andries Francis Zack (1859-1900) en zijn vrouw Hendrika Wilhelmina Gerardina Dusault (1857-1900). Zij gaven het huis de naam “Villa Gerardina". In 1891 lieten ze een huis aan de Canadalaan 17 bouwen waar zijn moeder ging wonen. Hun beider namen staan daar nog op de eerste steen te lezen.

In 1900 kwam de villa Gerardina op een veiling en werd het verkocht aan Hermanus Schreuder die er niet zelf ging wonen maar de villa verhuurde aan de dames Schüller die er pension Crijocora dreven. De dames heetten Cristina, Johanna, Cornelia en Aletta; vandaar de naam op de villa. In 1915 verkocht Schreuder de villa weer.

Vanaf 1916 woonden er de gepensioneerde Kapitein ter Zee, Jacobus Marinus Wilhelmus Kuijl (1859-1929) met zijn vrouw Constance Susanna Cornelie Röell (1865-?).

Latere bewoners waren het gezin van de chirurg M.C.J. Pilaar en het gezin van Froeling.

Achter in de tuin van de villa staat een folly (kinderspeelhuisje), dat in 1898 is gemaakt door Apeldoornse bouwvakkers naar een ontwerp van de gemeentearchitect De Zeeuw ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina. Het is gebruikt in de feestelijke optocht op 1 oktober 1898 en daarna aangeboden aan de kinderen van burgemeester Tutein Nolthenius. Het huisje is prachtig gerestaureerd. Niet alleen het huis maar ook deze folly is een rijksmonument.